Sorry, Paula (column mbo-krant mei 2021)

Open brief aan Paula van Manen, schrijfster van ´Wanneer krijgen we weer les?’

Beste Paula,

Mijn column is geen recensie. Ik hoef dus niet te vertellen wat ik van ‘Wanneer krijgen we weer les?’ vond. Maar je schreef in 2019 een boek over ‘De opmerkelijke praktijk van gepersonaliseerd onderwijs’. Je werd vanwege dat boek geschorst en uiteindelijk ontslagen door ROC Nijmegen. Dat ontslag was volgens de rechtbank terecht, bleek uit het vonnis van 19 april 2021. En dat zit mij dwars.

Niet dat ik het oordeel van de rechtbank in twijfel trek. Dat is niet aan mij. Maar spijt heb ik wel. Als haren op mijn hoofd. Dat ik je boek niet eerder heb gelezen, dat ik het heb beschouwd als een interne kwestie, als een ongemakkelijke situatie op ROC Nijmegen. Maar dat is het niet. Nu het vonnis er is, voel ik me aangeschoten wild als leraar op een roc.

Je beschrijft in je boek hoe ROC Nijmegen ervoor koos een nieuw onderwijsconcept uit te rollen. Ongetwijfeld hebben ze het zo genoemd, ‘uitrollen’. En hoewel het wat sneller en overhaaster ging dan je in eerste instantie dacht, heb je het serieus een kans gegeven. Sterker nog, je hebt het concept van leerpleinen en vrije lesroosters geduldig uitgelegd en verdedigd. Tegenover studenten, tegenover ouders. Want dat blijkt maar weer uit jouw boek: het is nooit een College van Bestuur dat dit soort dingen uitlegt, maar het is altijd eerst aan de docenten. En als de kritiek dan blijft aanzwellen, heeft de docent het niet goed uitgelegd.

Tussen dit Scylla en Charibdis heb jij met je collega’s moeten varen. Hoe je je daarbij voelde, mocht je in smileys tijdens een bordsessie vertellen, of tijdens een kussengevecht op een studiedag. Ik zou willen dat ik dit verzon, maar helaas. Wat je allemaal beschrijft, is helaas zo herkenbaar. Inmiddels werk ik zelf bij een roc waar we wat wijzer zijn, maar ik hoor van veel collega’s, ouders en studenten dat ze veel herkennen in je verhalen.

In je boek ben je opvallend mild over je bestuurders en je collega’s, en je schrijft met een warm hart over je studenten. Het enige wat je doet, is beschrijven hoe een ‘vernieuwend’ onderwijsconcept, bedacht door een aantal onderwijskundigen en andere bureautijgers, zijn uitwerking heeft op de werkvloer. Dat een aantal mensen zich pijnlijk geraakt voelt, snap ik best. Maar wat ik niet goed kan zetten, is dat een stelletje laffe bestuurders van ROC Nijmegen zich verschuilen achter het alibi van ‘gemaakte afspraken’, ‘profilering op de sociale media’ en ‘directe collega’s die zich in de verhalen herkennen.’ Collega’s met wie ze eerst zonder jou hebben gepraat. Het toont maar weer eens aan dat in veel roc’s de student nooit centraal staat, wat de bestuurders ook zeggen. De organisatie staat centraal. En iedereen heeft zich daar maar bij neer  te leggen, en als het even niet loopt, zeg je als docent maar even ‘dat allemaal nog even moeten wennen.’

Het is experimenteren met jongeren waarvan ik me heb voorgenomen er nooit meer deel van uit te maken. Wij geven les op het mbo, en daarmee uit. En elke docent die het opneemt voor zijn studenten, verdient steun. Dat betekent niet dat elke docent gelijk heeft, maar het wordt tijd dat er naar haar of hem geluisterd wordt. Dat is in jouw geval niet gebeurd: ROC Nijmegen liet je vallen als een baksteen. En dat hebben we allemaal laten gebeuren. Ik wel, in ieder geval. Ik hoop dat je nog in cassatie gaat, dat je nog meer steun mag ontvangen. Voorlopig laat ik het nu even bij twee woorden.

Sorry, Paula.

4 gedachten over “Sorry, Paula (column mbo-krant mei 2021)

Voeg uw reactie toe

  1. Goed hoor, die toenemende steun voor Paula van Manen. Volkomen terecht natuurlijk. Ik trek overigens het oordeel van de rechtbank wel in twijfel waar gezegd wordt, dat dit niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting. Dat wordt verder niet uitgelegd. De re chtbank baseert zich alleen maar op een enge interpretatie van het arbeidsrecht. Er ligt een kamermotie en wellicht heeft dit ook iets te maken met de grondwet. Rechters hebben niet per definitie gelijk.

    Like

  2. Wat lullig, dat je mijn reactie niet plaatst. Het is maar een bijdrage aan de discussie
    Waarom vraag je dan wel om een reactie?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: